Heleen Hilgers
Lactatiekundige

Favicon

Nadat ik een aantal jaren in het ziekenhuis en in de kraam als verpleegkundige heb gewerkt, ben ik me meer gaan verdiepen in het onderwerp borstvoeding. Zowel mijn reizen over de wereld als de ervaring op de werkvloer in Nederland leerde me dat er grote verschillen zijn in cultuur en benadering. Niet alleen op het gebied van het voeden maar ook in de omgang met baby’s. 

De gedachte dat er nog veel te leren viel liet mij niet meer los. Toen in Nederland de opleiding voor lactatiekundigen voor het eerst van start ging besloot ik gelijk om deel te nemen. Dat ik er mijn werk van zou maken wist ik nog niet. Het beroep stond immers nog niet op de kaart. Wel werd ik al snel door veel ouders en collega’s benaderd met vragen. Het simpele gevolg van de vraag was dat ik in 1995 de deur opende van de eerste lactatiekundige praktijk in Amsterdam.

Inmiddels werk ik ruim 25 jaar als lactatiekundige en begeleid ik ouders bij hun vragen of problemen rondom het (borst)voeden en slapen van hun baby. Ik durf te zeggen dat mijn werk er in de loop van de jaren en het ontmoeten van meer dan 20.000 gezinnen er alsmaar mooier en interessanter op geworden is. Elk consult is een nieuw verhaal en vraagt om persoonlijke antwoorden. Ik heb het geluk dat ik door alle ervaringen kan blijven leren.

De laatste jaren heb ik veel gereisd en gewerkt in het buitenland. Mijn laatste reis naar het binnenland van Suriname heb ik net voor de eerste lockdown afgerond. Het mooie van een onderwerp als borstvoeding is dat we er wereldwijd mee te maken hebben en baby’s dezelfde taal spreken. Toch zal cultuur, kennis en welvaart van invloed zijn op het advies dat moeders krijgen. Het uitwisselen van ervaring, gebruiken en beeldvorming vind ik buitengewoon boeiend en inspirerend voor mijn werk hier.

In mijn werk streef ik ernaar om samen met ouders te kijken naar optimale kansen voor de baby en ouders. Het streven is niet zozeer om borstvoeding ten alle tijden te laten lukken maar een ontspannen manier te vinden om de baby te voeden. Naast goed voeden gaat mijn aandacht ook uit naar een gezond slaapritme en een goede energiebalans. Uitgangspunt is om te kijken wat past bij baby en natuurlijk ook bij de ouders. Soms voel ik me een beetje een vertaler van de baby. Het delen van mijn jarenlange ervaring met ouders beschouw ik als een bijzonder leuk en mooi voorrecht.