Heleen Hilgers
Lactatiekundige

Favicon

Ik begon mijn loopbaan als verpleegkundige in het ziekenhuis en later in de kraamzorg. In de 80-er en 90-er jaren zag ik dat de kennis rondom borstvoeding beperkt was. Door te reizen over de wereld kwam ik in aanraking met andere visies op borstvoeding en omgang met baby’s. Ik realiseerde me dat er nog zoveel te leren viel van verschillende culturen en eeuwen ervaring. Op dat moment bestond het vak van lactatiekundige nog niet. Toen deze in 1994 in Nederland van start ging, besloot ik gelijk om deel te nemen.

Wat begon als een experiment rolde snel uit tot een full-time job. In 1995 startte ik mijn eerste praktijk en na 5 jaar richtte ik samen met Myrte van Lonkhuijsen het Borstvoedingscentrum Amsterdam op dat gedurende 15 jaar een vertrouwde plek was voor vele Amsterdammers. Het vak van ‘lactatiekundige’ werd op de kaart gezet en is inmiddels niet meer weg te denken.

Sinds 2017 run ik mijn eigen praktijk. Naast mijn werk in Amsterdam reis ik enkele maanden per jaar met het doel om andere collega’s en borstvoedende moeders in andere delen van de wereld te ontmoeten. De invloed van cultuur op borstvoeding en de manier waarop we oplossingen vinden voor problemen is een grote inspiratie voor mijn werk. Bovendien opent mijn expertise deuren en geeft me de kans om mooie en betrokken mensen te ontmoeten zowel hier als elders. Dat beschouw ik als een groot voorrecht.

Heleen Hilgers